#starthjemme – Team Zero Waste

malinstarthjemmeTeam Zero Waste tør vi påstå er de som tar den største utfordringen. Andrea og Malín skal nemlig prøve å leve uten å produsere avfall. I det hele tatt. Når vi først drodlet rundt hva vi kunne tenke oss å utfordre oss selv på, ymtet både Malín og Andrea frempå at en Zero Waste livsstil var noe de kunne tenke seg å prøve, men begge syntes det var litt skummelt. Jo lenger ut i drodlingen vi kom, jo flere utfordringer så de. Ingen take-away mat fra Foodora? Hvordan skulle dette gå? Først litt om hvorfor. Å leve uten å produsere avfall byr på en unik måte å bli bevisst på alle tingene vi omgir oss med, alt de er pakket inn i og hvor utrolig mye vi faktisk kaster i løpet av en dag. Til tross for at man jobber med å få flere av ressursene i avfallet resirkulert, er det ikke til å unngå at avfallsmengdene i verden byr på store miljøproblemer. Har du lyst å lære mer, se denne TedxTalk med Norges “Zero Waste”-gudinne Kritine Ullaland.

Så hva tenker Team Zero Waste om utfordringen?

Malín
– Hva har du lyst å endre og hvorfor?
Jeg skal forsøke å leve zero waste i tre uker. Altså ikke produsere noe avfall. Nordmenn produserer 439 kilo husholdningsavfall hver hvert år, og jeg er nok ikke noe bedre selv. Heldigvis har flere og flere begynt å se på avfall som ressurser, og jobber for en sirkulær økonomi. Likevel er det aller viktigste vi kan gjøre å redusere avfallet vårt, og redusere ressursbruken. Reduce, reuse, recycle.

– Hvordan har du tenkt å gå frem og hva tror du blir utfordrende?
Først og fremst må jeg jo planlegge hverdagen min mye bedre. Alt jeg handler må jeg ha en plan for, og være oppmerksom på uventet søppel. Jeg tror jeg kommer til å kjenne på at det er for få timer i døgnet. I en hektisk hverdag er det enkelt å ty til take-away eller halvfabrikat. Jeg tror jeg kommer til å savne Foodora, som jeg bruker uanstendig ofte. I tillegg må jeg finne levelige løsninger på kosmetikkprodukter, vaskemidler, medisiner og matavfall. Jeg både gruer og gleder meg samtidig.

 

Så mye søppel bare for en brødbakst. Og et så lite syltetøyglass å putte søppelet i.
Så mye søppel bare for en brødbakst. Og et så lite syltetøyglass å putte søppelet i.

Andrea
– Hva har du lyst å endre og hvorfor?
Jeg har gjort mange livsstilsendringer siden jeg for alvor tenkte at jeg måtte gjøre som jeg tenkte og sa i miljøsaken. Jeg er vegetarianer på mitt sjette år, spiser 90 prosent vegansk, og så mye lokalprodusert, sesongbasert og økologisk jeg klarer. Jeg kaster nesten aldri mat som kunne blitt spist, prøver å minimere emballasje og å kjøpe mest mulig kortreist mat.  Så i matveien har jeg kanskje snart nådd mitt grønnhetspotensiale?

Når det gjelder forbruk har jeg nesten ikke kjøpt nye ting siden 2012 og nesten ikke flydd siden 2013. Jeg er blitt kvitt tvangstanken om å aldri gå med samme kombinasjonen klær mer enn en gang, og et flyfritt liv har revolusjonert synet mitt på avkobling og ferie. Jeg går og sykler overalt hvor jeg kan og dyrker mat på balkongen. De siste årene har jeg tenkt at det hovedsakelig er to ting som gjenstår for meg å gjøre i mitt eget liv: 1. Dusje mindre (nesten umulig) og 2. Slutte å produsere avfall (nesten helt umulig).

– Hvordan har du tenkt å gå frem og hva tror du blir utfordrende?
Siden zerowaste-bevegelsen ble en greie og jeg så en film med Laura Singer og det lille syltetøyglasset med søppel hun hadde produsert på flere år, har de folka vært heltene mine. Hvordan er det mulig i dagens søppelsamfunn å ikke produsere et fnugg avfall? I et land som produserer 10,7 millioner tonn avfall i året?

Jeg har hatt lyst til å bli som dem siden den gang, men har kviet meg så for å prøve at jeg ikke har turt enda. Da jeg så den videoen fortalte Laura mye om å lage sine egne kosmetikk og vaskeprodukter. Jeg tenkte jeg kunne gå slow-no-waste og bytte ut et og et produkt med de hjemmelagde. Helt til jeg oppdaget at ingrediensene for å lage mine egne ting også var innpakket i SØPPEL. Da ga jeg opp. Jeg skjønner jo at hva jeg gjør teller når husholdninger står for 23 prosent av avfallet. Nå skal jeg prøve å leve avfallsfritt fra 16. januar til 5. februar.  Når det er et begrenset tidsrom bør jeg hvert fall tørre å prøve.

Jeg håper at erfaringene jeg gjør meg ved å prøve å leve uten søppel gjør at oppgaven virker mindre umulig. I følge Kristine Ullaland, en av de heftigste nullsøppeldamene i Norge, handler det hovedsakelig om å bli god på tre ting: 1. Si nei til ting man ikke trenger, 2. Redusere det man trenger og 3. bruke om igjen det man absolutt trenger. Så kan man resirkulere og råtne det man ikke får redusert med de tre overnevnte. Det jeg lurer aller mest på er hvordan jeg skal klare å skaffe ting jeg trenger uten emballasje? Good bye kjære take-away!

2 thoughts on “#starthjemme – Team Zero Waste

Leave a Reply