Vil du være med meg hjem og spise restemiddag?

img_7977

Kari-Anne tok med seg det som lå innerst i kjøleskapet. Marte fant fram diverse matrester som hadde sett bedre dager. Jammen ble det ikke en digg indisk gryterett og en hyggelig kveld. #starthjemme

I løpet av tre uker skal Marte og Kari-Annes grønne pose bli betraktelig lettere. Vi skal redusere matavfallet vårt! I gjennomsnitt kaster nordmenn rundt 46 kilo mat årlig. De verste er oss i 30-årene. Dette er et stort miljøproblem. Masse ressurser går med til å produsere mat som kastes.

Mens Siri og Zlata i samme periode skal redusere energiforbruket sitt hjemme og Malin og Andrea skal prøve ut zero waste-livsstilen, skal vi altså fokusere på å redusere matavfallet vårt. Som første steg for å ta tak i dette bestemte vi oss for å lage en restemiddag.

Begge var skeptiske til at vi kunne få noe bra ut av de slitne grønnsakene vi hadde funnet fram, men etter en titt på hva Marte ellers hadde i skapet sitt fant vi ut at det kunne trylles fram en indisk gryterett.

Her er det som viste seg å bli oppskriften vår:

Indisk vegetargryte med raita og ris

Til gryteretten:
2 små løk
2 fedd hvitløk
En god bit ingefær
5 gulrøtter
Bittelitt squash
Grønne linser
Kokosmelk
Chilisaus (evt bruk fersk chili eller pulver)
Spisskummen
Salt & pepper
Soyasaus
Koriander

Raita:
Rømme (bruk gjerne heller naturell yoghurt eller creme fraiche om det er det du har stående)
Mynte
Olivenolje
Litt salt og pepper

Først surret vi løk, hvitløk, ingefær og krydder i litt olje i pannen. Så hev vi oppi grønnsakene og lot det steke litt. Linsene kokte vi og tilsatte etter hvert. Så kokte vi det hele med litt vann en stund, og mot slutten tilsatte vi chilisaus, kokosmelk og fersk koriander. Helt til slutt smakssatte vi med soyasaus. For raitaen blandet vi bare sammen ingrediensene. Risen kokte vi på vanlig måte og hadde ved siden av.

img_7991
Marte kaster seg over maten ;)

Vi ble overrasket over hvor god middagen ble. Restemiddag kan jammen meg bli et ordentlig måltid – ingen tvil om det. De grønne bønnene gjorde at fargen ble ganske grumsete (så derfor ingen nærbilder). Gule eller røde linser hadde nok gjort en bedre jobb når det kommer til det kosmetiske.

Restemiddag har større sjans for å bli vellykket om det er flere som bidrar med rester. Et tips er derfor å invitere venner til å lage restemiddag sammen. Et annet tips er å ikke nødvendigvis bruke alt av rester i samme rett. Kari-Anne hadde funnet store mengder sesamfrø innerst i skapet, men det var nok like greit at de ikke gikk i gryta. Kari-Anne får heller tenke ut noe annet lurt å bruke sesamfrø til.

Underveis i matlagingen fant Marte flere matvarer som hadde blitt dårlig, og skammet seg litt. Det ble ikke noe tomatpuré i gryta for eksempel (den var ganske så muggen). Tomatpuré er noe man ofte bare bruker en skje eller to av, så den kan man gjøre lurt i å fryse. Det samme gjelder for ferske urter, som har en tendens til å bli dårlige før man rekker å bruke dem opp.

pjimage-2Tips til lesestoff for inspirasjon:

  • Restekjærlighet – den store restematkokeboka, av Klaus Døscher og Sara Heilmann
  •  Bloggen restemat. no

Har du andre tips til lesestoff som inspirerer til gode restemiddager?

3 thoughts on “Vil du være med meg hjem og spise restemiddag?

  1. Den aller beste boka om restemat er dansk: “Køkkenkræs og klage kontanter” av Birgitte Escherich (Politikens forlag 2010). Inneholder blant annet spareskjema med tips til hva du kan bruke alle mulige rester til, fra agurk til æg. Inneholder også mye grunnleggende opplæring i smak. Genial bok rett og slett. Nyttigste jeg har lest. Hilsen tidligere redaktør i Ren Mat

Leave a Reply