Itte no søppel!

zerowaste-start
Start hjemme, they said. It will be fun, they said. Jeg må ærlig innrømme at det å leve zero waste er ganske vanskelig. Her kommer status fra Malin i #teamzerowaste. 
imga0105
Jeg startet utfordringen med å måle hvor mye avfall jeg produserte på en uke. Det var en del. Ganske mye ferdigmat som pizza, fiskegrateng, pommes frites og nudler. Én ting skal jeg dog ha – jeg hadde ikke noe våtorganisk avfall! Null matsvinn.

plast-plast
Å finne mat på min lokalbutikk som ikke var pakket inn i plast eller annen emballasje var ganske vanskelig. Hvorfor pakker man inn grønnsaker med skall i plast? De har jo sin egen nedbrytbare emballasje – skallet.

kontrollvekt
I starten syns jeg det var ganske flaut å kjøpe mat uten å bruke lettvekts plastposer. Heldigvis har Meny på Grønland selvbetjente kasser, så jeg kunne veie og betale varene mine i fred. Problemet var bare at jeg da måtte motta en kvittering for å komme meg ut av selvbetjent-området. Kvittering = 1 avfall.

bilde-17-01-2017-15-48-32
Jeg tok bilde med mobilen av oppskrifter i kokebøkene mine. Slik kan jeg finne ut hvilke retter jeg kan lage med det utvalget jeg finner av mat uten emballasje.

sweetpotato
Min første zero waste midddag var søtpotetfries og guacamole.

uforutsett-soppel3
Til tider må jeg innrømme at jeg mistet motet litt. Jeg savnet Foodora. Jeg følte det var alt for vanskelig å lage mat uten emballasje. Derfor har jeg gått på restaurant og kafé oftere enn jeg burde. Jeg tenkte jo at det å spise ute ikke genererer noe søppel. Det er ikke sant. Bildet over viser  fire eksempler på uforutsett søppel.

posegronnsaker
Men så ble jeg flinkere til å kjøpe frukt og grønnsaker i løsvekt. Jeg bruker ubrukte vaskeposer som nett.

imga0124
zerowaste-start
Hos Mølleren Sylvia fikk jeg tak i en del etterlengtede tørrvarer som pasta og bønner. Og popcorn! Jeg elsker popcorn. Jeg hadde med meg alle disse krukkene i butikken, men har blitt tipset om at det er mye greiere å ha med seg tøy- eller papirposer man bruker flere ganger. Det er veldig tungt å bære på glass.

zerowaste-popcorn
Lykken er zero waste popcorn.

drinkzero
Jeg liker gode drikker. Flasken til høyre heter en growler og kommer fra Siste Sang. Den kan jeg fylle opp så mange ganger jeg vil med det de selger. Drinken til venstre har jeg bedt om å få uten sugerør og serviett. Resten av pynten er spiselig.

kvittering-canada
Jeg har laget deodoranten og tannkremen min selv. Oppskriftene finner du hos Grønare Kvardag. Tannbørsten er laget av bambus. Sjampo, blasam og håndsåpe kommer i stykker fra LUSH. Disse inneholder dog en del tilsetningsstoffer som f.eks SLS som kan være allergifremkallende. Jeg vil derfor ikke anbefale å bruke dem.

imga0141
Om man er allergiker eller har sart hud, kan man dessverre bli seende slik ut ved bruk av feil kosmetikk.

imga0139Til klesvasken bruker jeg vaskenøtter. De er også kjøpt hos Mølleren Sylvia.

zerowaste-bblomst
Her om dagen følte jeg meg selvsikker nok til å kjøpe kun to blomster på en blomsterbutikk, og insisterte på å ikke få dem pakket inn.

Erfaringer fra de ti første dagene med zero waste living:
– Jeg syns det er flaut, men det blir mindre flaut med tiden.

– Det krever en del planlegging. Sannsynligvis mest nå i starten. Det er vanskelig å forutse sniksøppel – som servietter.

– Det er enklere å ta med seg tøy- og papirposer til butikken enn glasskrukker.

– Hos Mølleren Sylvia finner du nesten alt du ønsker deg, men det koster litt mer enn i vanlige dagligvarebutikker.

– Tannkremen jeg lagde selv smaker egentlig helt forferdelig. Har jeg gjort noe feil? Deodoranten jeg laget fungerer fint.

– Å kjøpe øl i growler-flaske er veldig gøy.

– Jeg har blitt veldig mye mer oppmerksom på eget forbruk.

– Jeg genererer mye mer våtorganisk avfall når jeg lever zero waste. MYE mer! Jeg bør vurdere å få egen kompost.

– Jeg genererer også mye mer oppvask.

– Jeg savner Foodora, spesielt etter lange dager på jobb.

– Zero waste handler ikke om å leve helt søppelfritt. Det handler om å redusere avfallet. Refuse, reduce, reuse, repair, recycle, rot. Og det må alltid gå i den rekkefølgen. Det betyr faktisk at vi resirkulerer mindre, nettopp fordi vi genererer mindre avfall.

– Det finnes noen veldig flotte folk i Facebook-gruppen Zero Waste Norge- Forum. De kommer med masse gode tips, triks og motivasjon.

 

 

6 thoughts on “Itte no søppel!

 1. Du er flink! Jeg prøver å gjøre det samme denne måneden, men er litt heldigere med å ha slakter, ostedisk, og mye grønnsaker uten plast tilgjengelig. Skulle tipse om denne boka, som utnytter alt, bananskall og risrester; My Zero-Waste Kitchen: Easy Ways to Eat Waste Free (Dk). Finnes på Kindle, men hvis du kjøper den på Amazon.de er den mye billigere enn på Amazon.com.

 2. Kompost er kjempekjekt!

  Jeg har to typer. “Vanlig” ute i hagen og markkompost!

  Markkompost er veldig kult – de er mine kjæledyr. Jeg gir dem litt av matavfallet mitt – og en gang i året får jeg deilig næring til plantene tilbake tilbake. Jeg får også en nærings-juice som kan gis til plantene. Det er luktfritt og krever veldig lite arbeid.

  Det finnes masse forskjellige typer kompost! :)

 3. Spørsmål frå ein blåøygd: Korleis verkar vaskenøttene? Blir kleda faktisk reine? Og kor i vaskemaskina legg du dei?

 4. Hei Anna. Takk for kommentar. I følge nettsiden vaskenøtter.no, http://www.vaskenotter.no/, så: vokser vaskenøtter naturlig i India og Nepal. Skallet til disse nøttene inneholder stoffet saponin, som virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann.

  Jeg opplever at klærne blir rene, men jeg hadde nok ikke brukt det på ull, silke osv. Du får med en tøypose som nøttene legges i, og så er de med i hele vasken.

  Jeg er generelt ganske fornøyd med å bruke vaskenøtter.

Leave a Reply