#teamenergi – spare her og spare der

energi_hovedKan man kutte ned på strømbruken uten å fryse ihjel i den kalde januarmåneden? Her er en oppdatering på hvordan #teamenergi har klart seg!

#Teamenergi har bestått av Zlata og Siri, og det har vært en knallhard konkurranse mellom oss. Bildet over viser oss to nerdene som ser på energisparepærer.

Det har vært daglige oppdateringer på meldinger om hvordan strømmåleren ikke har tikket oppover. Neida. I starten var vi litt i beit om hvor mye strøm vi egentlig brukte på en uke, så begge sjekket målerstanden etter en “normal uke”.

energi

Målet – 25 prosent lavere forbruk
I utgangspunktet har ikke vi så veldig høyt forbruk, men skal sies at Zlata bor på hele 29 kvadratmeter i øverste etasje, mens Siri har all oppvarming utenom badet fra bergvarme. Mindre leiligheter bruker jo mindre strøm, selvsagt, og bergvarme er jo ikke en del av strømnettet. Vi var og er nok ikke verstinger på noen måte, men vi skulle klare å få ned strømforbruket med 25 prosent, slik IKEA og #starthjemme utfordra oss til. Vi brukte ducky.no til å hente tips og fakta om energiforbruket og innsparingstiltak.

Så Zlata skulle ned til 78 kWh per uke, mens Siri skulle ned til 57 kWh.

Hjemme hos Zlata

?
Ække så enkelt å skrive riktig hashtag alltid… #starthjemme skal det stå.

Jeg har satsa bredt og prøvd å redusere på alt som trekker strøm i leiligheten; varmekabler på badet, varmeovn, kortere dusjer og trekke ut stikkontakten på elektriske apparater.

Ducky.no oppgir at en gjennomsnittlig dusj varer i 7,5 minutter og at man da varmer opp 70 liter med vann. Ved dusje på 5 minutter reduserer du oppvarmingen betydelig. Så, bevæpnet med alarm på mobilen, gikk jeg inn i dusjen, og klarte det! Dusje på fem minutter!! Selvsagt holdt det bare den første gangen, skal man barbere leggene og ta hårkur er det håpløst å rekke noe som helst på fem minutter. Det ble til at alarmen duret mens jeg desperat prøvde å vaske ut balsamen.

Varmekablene på badet ble skrudd ned med 2 grader, tærne frøs ikke.
Varmekablene på badet ble skrudd ned med 2 grader, tærne frøs ikke.

Likeveldet jeg gruet seg mest til, å skru ned varmen på badet, var det jeg merka minst. Kjæresten merka heller ingen forandring, men for å bruke hans egne ord: “Nei, men jeg har ikke hengt så mye der inne.”

Ellers har det beste med denne utfordringen vært at jeg endelig har klart å finne passende temperaturregulering for leiligheten. Før har jeg vrengt ovnen opp til 35 grader når jeg har kommet hjem fra jobb. Rett før leggetid, satte jeg ned til 20 grader. (Ja, jeg liker å sove i varme rom. Føles som sommer.) Men i disse ukene har jeg satt ovnen til 25-27 grader når jeg kommet hjem, og så ned til 16-17 grader i løpet av natta. Det har funket helt fint og jeg har ikke frøset. Skal innrømme at jeg glemte å skru den ned et par ganger før jeg la meg ned, så jeg må virkelig se til å stille den inn på automatisk regulering av temperatur sånn at jeg slipper å tenke på det.

Om du ikke aner hva jeg snakker om, men du tenker på å erstatte ovnene dine, sjekk ut Enovas tips til varmesystemer her. Du kan også ringe en energirådgiver hos Enova og spørre om hvilke panelovner som funker best for din leilighet. Det gjorde jeg og endte opp med en jeg er skikkelig fornøyd med!

Så, resultatet ble at jeg klarte å komme meg ned på 82 kWh i løpet av en uke. Så det var bare fire skarve kilowatt unna målet på 25 prosent. Jeg er superfornøyd!

Hjemme hos Siri

starthjemme

Alt i alt er jeg strålende fornøyd med innsatsen, til tross for at jeg faktisk ikke føler at jeg har lagt ned noe hardt arbeid på strømsparefronten. Dette har faktisk, med ganske enkle grep, gått av seg selv.

Min samboer, Kristian, har ikke alltid vært like enig i gjennomføringen av dette prosjektet og denne striden har stått ved stablingen i oppvaskmaskinen. Ducky.no oppgir at jo lenger man utsetter å sette på oppvaskmaskinen og jo fullere den er, jo bedre for klima. Kristian er ikke helt enig i hvor full en oppvaskmaskin bør være, da han er mer opptatt av at det faktisk blir rent. Dette resulterte i en del stabling inn og ut av oppvaskmaskin i protest fra begges side.

Frustrasjonen var også ganske stor når jeg nitidig hadde skrudd av alle lys på vei til jobb, for så å finne samtlige lys i leilighet etter at Kristian hadde vært innom en tur i 5 min.

Samtidig har det ikke vært en eneste kommentar på at varmen i baderomsgulvet ble skrudd ned med over 20 prosent. Så dette var faktisk ganske effektivt. Lyspærer er skiftet ut til LED, og oppvaskmaskinen har blitt litt fullere. Utfordringen endte i suksess, etter å ha lest av strømmen 4 mandager på rad, har jeg til sammen redusert strømforbruket fra 76 kWh per uke til 55,3 kWh per uke iløpet av 3 uker. Hurra!!

strom

Leave a Reply