En overlevelsesguide til byttedag

Lyst å gjøre din del for miljøet og bytte til deg brukte skatter i stedet for å kjøpe nye klær? Her får du gode tips til hvordan du kan sikre deg en ny garderobe på den store klesbyttedagen.

Det kan være slitsomt å trenge seg gjennom hauger med klær og mennesker for å finne noe som du tror kan være fint til deg. Under følger noen gode tips til hvordan du overlever byttedager:

  1. Kom i god tid.

Byttedager består ofte av to deler; en del der du leverer inn dine brukte klær, og en del der du finner nye klær. Den andre delen er avhengig av at de som organiserer får inn nok klær og klarer å sortere de i tide. Blir køen med folk som vil levere inn klær for lang, vil de måtte si stopp for innlevering på et tidspunkt. Det betyr; vær den som leverer inn klærne tidlig, få lappene dine og bare vent til du kan gå inn for å finne deg nye skatter. 20 til 30 minutter er ikke lenge å vente på en helt ny og gratis garderobe.

Lange køer for å komme inn på byttedagen arrangert på Deichmanske bibliotek i Oslo av Fremtiden i Våre Hender 18. februar.
  1. Følg instruksjonene til de som organiserer

Ulike byttedager har ulike regler. Sett deg inn i hvordan det arrangementet du skal på fungerer, og følg instruksjonene. Sier arrangørene at du skal levere inn syv av dine fineste, men nesten ikke brukte plagg, så tar du bare med deg syv plagg. Ikke åtte, ikke ni eller ti. Bare syv. Syv plagg er nok til at du får deg en fullverdig garderobe, og samtidig så blir ikke mengden tøy som leveres inn uoverkommelig for arrangørene å sortere.

  1. Tenk på hvilke plagg du vil ha med deg hjem

På store byttedager kan det være kaotisk, mange mennesker og vanskelig å få prøvd klær på stedet. Tenk ut på forhånd hva du trenger av “nytt” tøy, blir det enklere for deg å se etter de plaggene i haugene med klær. Hvis du vet at du vil ha en genser, et skjørt og en kjole, så går du først til bordet med gensere, så skjørt og deretter kjoler og plukk derfra. Deretter kan du se etter andre plagg du kunne tenke deg. Husk også hva som er din størrelse.  Er plagget du har i hendene en XL og du vanligvis er en M, så er det ikke noe vits å bruke tiden på å prøve det, uansett hvor fint det er.

  1. Har du funnet plagg du liker, ta de med deg hjem

Det finnes alltid andre klær i haugene som kunne passa fint til deg. Men har du funnet syv eller færre plagg du liker og som du vet du kommer til å bruke, så si deg fornøyd med det og ta de med deg hjem. Husk at grunnen til at byttedager arrangeres er fordi mange har altfor mye klær i skapet som de nesten ikke bruker. Det er ikke noe vits å dra hjem fra byttedag med enda flere klær du dytter bak i skapet og aldri bruker.

Veldig fornøyd med dressjakke, mørkerød topp og svart skjørt. Perfekt jobbantrekk!
  1. Vær hyggelig mot de andre

Klesproduksjon har en enorm påvirkning på kloden (CO2-utslipp, skader på naturen på grunn av bruk kjemikalier i tekstilproduksjonen osv). Ved å bytte til deg allerede produserte klær, minker behovet for å produsere nye, og dermed sparer man klimautslipp og naturen for mer skade. Derfor er det hyggelig at du vil bidra til dette. Men byttedager  arrangeres av frivillige, så husk å være snill mot de som arrangerer og de andre “bytterne”. Det er helt lov å bytte klær mellom seg hvis plagget ikke passer, og gi fra seg plagg til andre som du vet du ikke vil ha.

Snille frivillige fra Fremtiden i våre henders studentlag i Oslo.

God bytting!

Les om flere av våre tips til bytting:

Leave a Reply