En miljøverners must reads

Jeg tar frem en bok. Legger den i fanget mitt. For meg føles det som om det er en eske som hviler i fanget mitt. En eske med eventyr, skrøner, latter, tårer, kunnskap og inspirasjon. Bøkene jeg skal fortelle deg om nå er mine miljøfavoritter.

Med jaguarens kraft

Boka er en reiseskildring fra Andreas Kroghs år sammen med matseserne – kattefolket i regnskogen mellom Peru og Brasil. Boka skildrer en ganske annerledes hverdag enn den vi finner i vesten. Den skildrer også hvor utsatt menneskene i regnskogen er i møte med dem som ønsker å ødelegge hjemmene deres. For meg ble boken en ny påminnelse om hvorfor regnskogen er et av verdens mest verdifulle og sårbare områder. I tillegg gir det leseren en ekstrem trang til å dra på eventyr, men også å ta vare på den fantastiske planeten vi lever på. Anders jobber i dag som seniorrådgiver for Amazonas i Regnskogsfondet.


Last Chance to See
Douglas Adams, er ikke han science fiction-forfatter? Jo, du har helt rett. I boken Last Chance to See får du bli med på Douglas Adams og zoologen Mark Carwardines reiser over hele verden for å prøve å finne de mest utrydningstruede dyreartene i verden. I løpet av boken søker de opp den gigantiske komodovaranen i Indonesia, den hjelpesløse kakapopapegøyen i New Zealand, den blinde elvedelfinen i Kina, de hvite nesehornene i Zaire som ikke er hvite og den snodige aye aye-lemuren på Madagaskar. Adams har tatt med seg humoren fra science fiction-bøkene sine inn i denne boken, og det er sjeldent jeg har ledd så mye av tekster om utrydningstruede arter.

For meg som er miljø- og naturverner er det med litt blandede følelser at jeg underholdes av en science fiction-forfatter som reiser verden rundt for å se på sterkt utrydningstruede arter. Egentlig bør de la dem være i fred. Likevel er det kanskje denne oppmerksomheten som trengs for å sørge for at artene overlever. Disse spørsmålene blir også tatt opp i boken som på en måte rettferdiggjør det. Om du ikke tror på evolusjonen, er ikke denne boken noe for deg.

Jeg kan også anbefale TV-serien Last Chance to See hvor Stephen Fry og Mark Carwardine går i fotsporene som Douglas og Mark gjorde for 20 år siden for å undersøke om artene har dødd ut.


Klimaspillet
Bård Lahn som er forfatter av boka Klimaspillet er tidligere leder av Natur og Ungdom, og har fulgt de internasjonale klimaforhandlingene i årevis. De siste årene fikk han følge dem som en av Norges delegater, som NGO-enes representant.

Jeg tror at for Lahn er litt av målet med denne boken å gi et innblikk i hvordan de internasjonale klimaforhandlingene fungerer, slik at flere mennesker skal få en forståelse for hvorfor det er så vanskelig å enes om en global klimaavtale. Boken er lettlest og forklarer godt hvordan dagene under forhandlingene utarter seg. I tillegg har den mange artige referanser til TV-serien The West Wing. Likevel vil jeg nok påstå at dette er en bok for dem som er spesielt interessert i klimaforhandlingene, eller dem som har fulgt dem over lengre tid.

Jeg har selv fulgt forhandlingene i Poznan og København tett, og det er mye jeg kjenner meg igjen i. Kanskje spesielt frustrasjonen fra København-forhandlingene i 2009. Boka forklarer godt hvorfor dette er så vanskelig, og går kronologisk gjennom hva som har skjedd siden forhandlingene på Bali i 2007. Leser du denne boken vil du også forstå hvorfor utfallet ble slik det ble i Paris.

Dette er absolutt en anbefalt bok å lese om du lurer på hvordan de internasjonale klimaforhandlingene fungerer, men belag deg på å bli frustrert på vegne av verdens fremtid.

Klimaparadokset
Det er vanskelig for meg å nevne Klimaspillet uten å nevne Klimaparadokset av Kjetil B. Alstadheim. Boken er egentlig et veldig langt intervju med tidligere statsminister Jens Stoltenberg om klimautfordringen. Skal du forstå hvordan Norge tenker i klimaforhandlingene er dette en ganske grei bok å starte med.


Keepers
Den kroatiske miljøverneren og fotografen Luka Tomac har reist rundt i Europa for å portrettere hva han kaller nature keepers. Boken portretterer europeiske miljøverneres kamper for å ta vare på naturen, og du får blant annet lese om våre egne kamper i Førdefjorden og Lofoten. Sidene er proppfulle av vakre bilder som gjør at du ikke kan vente med å bla om til den neste. Menneskene og historiene som skildres gir et godt bilde på hvordan det er å krige mot storkapitalen fra grasrotnivå. Den gir også god motivasjon. En bok som viser at vi på langt nær alene som keepers of nature.


Mengele Zoo
Gert Nygårdshaug har skrevet mange bøker med miljøtema, men dette er min favoritt. I denne romanen følger vi Mino som er født i regnskogen. Vi får ta del i en unik oppvekst blant sommerfugler og med jungelen som lekeplass. Lekeplassen og hjemmet hans blir sakte, men sikkert rasert av multinasjonale selskaper, hvilket gjør at Mino vokser opp til å bli en fryktet kriger. En økoterrorist. Det er ikke så ofte man klarer å sympatisere med terrorister, men det gjør man nesten her. I 2007 ble boken kåret til tidenes beste norske bok.


Only Planet
Reiseboken, ikke Lonely Planet, men Only Planet er en reisebok om hvordan du kan reise rundt i verden uten fly. Sammen med kjæresten sin reiser Ed Gillespie verden rundt med tog, buss, cargoskip, ridende på kameler, på vandreturer eller på sykkel. Det er en morsom og inspirerende bok. For meg har den blitt en håndbok i hvordan man kan utforske verden uten å ødelegge den.

2 thoughts on “En miljøverners must reads

Leave a Reply