5 trinn for å gjøre sykkelen vårklar

På søndag kosa jeg meg med sykkel og vaskebøtte i sola. Og denne uka har jeg frydet meg på sykkelsete fra og til jobb. Våren er herlig på sykkel, men det kan være et tiltak å komme opp på hjulene igjen etter vinteren – her får du en enkel 5-trinnsliste for å gjøre terskelen lavere.

1. Vask sykkelen. Det er ikke bare vinduene som trenger en vårrengjøring når solen begynner å titte fram igjen. Jeg fant fram lunkent vann og klut og satt i gang med sykkelen. Begynn med setet og styret og ta det som er mest skittent til slutt.

2. Tørk av kjedet. Det som trenger særlig oppmerksomhet er kjedet. Her kan det samle seg grus og liknende som skader kjede og tannhjul. Jeg brukte en gammel tannbørste, men du kan fint også bruke et lite tøystykke.

Det skal sies at dersom du var flink og stelte sykkelen din før du satte den inn for vinteren er disse to første punktene ikke så viktig som det var for min del. Jeg hadde, ente året på rad, glemt sykkelen min i sykkelstativet i bakgården hele vinteren.

3. Smør kjedet med olje. Kjedet på sykkelen trenger også litt ny fuktighet etter en lang vinter. Du kan bruke alle slags smøroljer, men det finnes også egne for sykkel. Det kan være lurt å tørke litt etter du har smurt på olja. Hvis det er veldig klissete er det lettere for grus og støv å feste seg til  kjedet.

4. Sjekk bremsene. Det kan også være lurt å sjekke bremsene før du setter utfor Ullevålsveien. Om det bare er bittelitt du trenger å stramme dem er det som regel noen knotter akkurat hvor vaieren går fra bremsene på sykkelen. Her kan det justeres. Ellers må man stramme det like over hjulet der hvor bremsene er koblet til vaieren (om man ikke har skivebremser da). Her er video som forklarer hvordan det gjøres.

5. Pump opp dekkene. Sist, men ikke minst trenger dekkene også litt pumping for å komme i form. Finn fram pumpa eller stikk innom nærmeste bensinstasjon og bruk deres effektive lufttrykk.

Lykke til med vårstellet og kos deg på sykkelen i helga!

Leave a Reply