Sommerferien på skinner


Snart sommerferie, og før vi vet ordet av det, sitter vi på et fly. I flysetet havner vi fordi vi ikke har tid, råd eller fantasi til noe annet. Vi vil fort frem til drømmestedet og raskt hjem igjen. Eller? Her er gode råd og et par advarsler for togferien 2017.

Sigrid Elsrud driver Togbloggen. I dag gjesteblogger hun for Grønne Jenter om miljøvennlig togferie. Alle bilder tilhører skribent.

Tenk deg en bok. Er det en ordentlig god bok, haster det ikke med å komme frem til siste side. Tvert imot. Det er underveis vi har gleden av å lese, stoppe opp, fundere over en fin formulering og bla rolig videre.

En feriereise kan også handle om å være underveis, like mye som å komme frem.

Å reise med tog er som å lese en god bok…
  1. Fra Oslo S til Europa sommeren 2017

Første advarsel kommer imidlertid allerede nå: Første strekk sørover fra Oslo S til kontinentet er langt, og lite eller ingenting er gjort for å gjøre dette til en togreise folk flest velger. Nattoget til København er lagt ned, hurtigtogene er aldri blitt satt opp og vårt eget togselskap, NSB, selger ikke billetter lenger enn til Göteborg.

Tilbake til boken vi tenker oss: Vi må gi den en sjanse, selv om den ikke tar helt av på de første sidene.

Togbloggen.no har jeg lett meg frem til fire sommerruter det er mulig å ta med tog fra Oslo S  til Tyskland, og på en av disse, våkner vi i Berlin klare for frokost dag to på reisen. Den togturen har jeg ikke prøvd selv, men jeg har tatt toget via København til Hamburg noen ganger, og med medbragt niste, god bok og en slant rødvin i sekken, er det blitt reise av det, også!

Fly-frie sommerruter ut av Norge.
  1. Interrailerens ABC

For de fleste er sommerferie med tog synonymt med Interrail. I prinsippet er dette en sømløs reisemåte som åpner hele Europa for oss med én billett. I praksis vil vi oppdage at europeiske togselskaper kan ha mange nykker og at ikke alle samarbeider like bra. Franske SNCF har laget egne kvoter for interrailere på sine høyhastighetstog, og både her og i flere andre land er det obligatoriske setereservasjoner i tillegg til Interrail-billetten på mange av de raskeste togene.

Andre advarsel er derfor viktig for deg som vil passe på budsjettet: Sjekk kravene til setereservasjoner før du bestemmer deg for drømmereisen!

Interrail.eu er det oversikt over alle obligatoriske setereservasjoner, men som en enkel start er det greit å vite at Frankrike, Spania og Italia er de vanskeligste og dyreste landene å reise til og i med Interrail-billett, mens land som Tyskland, Nederland, Sveits, Østerrike, Belgia, Luxembourg, Storbritannia og Irland tar godt imot interrailere på de fleste av sine tog.

På toget fra Oslo S sørover til Europa.
  1. Tre fine togland

Estland! Lonely Planet har plassert lille Estland høyt på listen over kule feriemål der vi får mye for pengene. For oss nordmenn er det dessuten et nært ferieland. Tar vi toget fra Oslo S, kan vi reise langs bakken til Stockholm, fortsette med ferje over Østersjøen og være i Tallin i løpet av et døgn. I Estland går det enkle, men moderne tog med god plass til både deg og sykkelen du kanskje vil ha med deg. Selv har jeg vært på sommer-truge-tur i estiske myrer og tenker på det som en av de mer eksotiske reiseopplevelsene mine.

Togbloggen tok toget i Estland og havnet på truger i myra. Morsom tur!

Tyskland er et stort ferieland mange av oss har flydd over alt for mange ganger. På tide å ta Tyskland i bruk? For alle som er opptatt av miljøvennlige løsninger og klimanøytrale opplevelser, er dette et attraktivt land å legge sommerferien til. Vi kan komme dit uten å fly, og vi kommer til et land det er lett å reise i med tog. I Tyskland er det heller ikke vanskelig å finne overnattingssteder som har gjort mye for å bli selvforsynt med solenergi.

Til slutt et ferieland jeg ikke har vært i selv, men som jeg har fått varmt anbefalt av andre togentusiaster: Tsjekkia. Her gir en Interrail-billett fri tilgang til alle CDs tog, og togforbindelsene i landet skal være av de beste i Europa. Fra Berlin til Praha går det tog flere ganger daglig. Reisen tar 4,5 timer, går i fint landskap langs Elben og krever ikke setereservasjon (- selv om det sikkert kan være lurt å koste på seg et sete til 3,6 euro på denne strekningen i høysesong).

Få flere ideer til togferien på www.togbloggen.no.

Toget er et godt miljøvalg.

PS: Klimakortet..
Alle vet det, så det er vel nesten ikke nødvendig å trekke klimakortet, men her er det: Flyet er klimaversting. Alt vi har spinket og spart kloden for ved å ta gode miljøvalg gjennom mørke vinterhverdager, brenner vi fort av igjen hvis vi unner oss en lang flyreise i sommerferien. Den mest klimavennlige reisen er den vi ikke tar, men reiser vi med tog, er fotavtrykket vårt som regel langt lettere enn når vi reiser på andre måter.

Se for eksempel denne oversikten satt opp av Fremtiden i våre hender.

Leave a Reply