Tips til spontan miniferie

Drømmer du om en deilig get-away, men har lite tid og penger? Marte har sjekket ut en av DNTs ubetjente hytter i marka, nemlig Tømtehytta!

Jeg er veldig fan av å være litt spontan – og heldigvis har jeg endel venner som også liker det. Hverdagen er ofte fullpakket med avtaler og gjøremål, og da er det digg å ha noen blanke dager hvor jeg bare kan kjenne etter hva jeg føler for å gjøre.

Marte, Kirsten og Pernille med full oppakning utenfor Tømtehytta i skogen på Raudløkkollen, sørøst i Nordmarka

Vi planla turen tirsdag kveld, og dro avgårde onsdag etter jobb. DNT Oslo og omegn har 26 helårsåpne ubetjente hytter, og jeg tok en rask kikk på oversikten før vi landet på Tømtehytta som ligger på Raudløkkollen sørøst i Nordmarka med kort avstand fra Skar i Maridalen. Vi tok 54-bussen fra sentrum til Brekkekrysset, og hadde planer om å ta den korresponderende 51-bussen inn til Skar, men sistnevnte hadde allerede kjørt da vi kom fram. Siden 51-bussen bare går én gang i timen, ble det rett og slett en liten taxi-tur på oss for å slippe å komme fram i mørket. Ikke helt etter planen, men sånn er det innimellom.

Den magiske hvitveisen

Som alltid var det herlig å komme seg inn i skogen, og vi startet på oppoverbakkene opp mot Tømte fra Skar. Sekkene var ganske tunge fordi vi tok med alt drikkevannet vi ville ha bruk for det kommende døgnet (det finnes en brønn på Tømte, men vannet i den må kokes før det drikkes). Det tok oss cirka to timer (inkludert noen pauser) å komme oss fra Skar til Tømte.

Endelig middag!

Vel framme på Tømtehytta, tente vi i peisen og laget spaghetti bolognaise – sjelden smaker mat så godt som når man er på tur! Ekstra pluss at hytta var utstyrt med både gitar og saueskinn. Og solcellepanel!

Dronninghumle som spiser på en daddel

Etter middag oppdaget jeg en humle på dørmatta som virket veldig daff. Jeg husket å ha lest en sak i VG om at alle vårhumler er dronninger som skal bygge samfunn og som ofte sliter med å finne nok mat. Jeg la en liten bit med daddel ved siden av humlen, og den begynte med én gang å slikke på søtsakene. Etterhvert fant den tilbake til kreftene sine – det var godt å se!

“Redder du en humledronning om våren har du hjulpet naturen med hundrevis av humler og tusenvis av bær/frø/frukt. Det er fordelaktig med en solstripe når den skal lette”, kunne jeg lese fra VG-artikkelen senere den dagen. Tenk så lite som skal til innimellom!

En av Kirstens favorittaktiviteter i ferien – starte dagen med bok og kaffe på senga!

Det var helt herlig å våkne til fuglekvitter dagen etter, og Kirsten startet dagen med bok og kaffe på senga, før vi ordnet i stand egg og bacon.

Oppvask i det fri!

Etter frokost kokte vi vann fra brønnen og vasket opp i sola utenfor hytta.

Oppholdet kostet 255,- per person (vi er alle DNT-medlemmer), og vi endte med å få hele hytta for oss selv (tre rom og stue) siden det tilfeldigvis ikke var noen andre som hadde booket seg inn denne natta. Det finnes en mindre hytte på samme tun som heter Tømtehytta lille, og som kan egne seg om man er et par eller en vennegjeng. Hytta har en nydelig innredning og har en liten stue med hems (plass til 3-5 overnattingsgjester).

Takk for oss, Tømtehytta!

Det finnes mange fine turmuligheter ut fra Tømte, men vi fikk dessverre ikke tid til å utforske noe mer enn hjemturen – neste gang vil vi ha bedre tid! Det er fint å minnes om at man ofte ikke trenger å dra langt eller betale mye for å få et lite etterlengtet avbrekk fra byen og hverdagen.

Jeg fikk rett og slett lyst til å bli værende i marka og gå hytte-til-hytte; mini-ferien ga virkelig mersmak!

 

Pakkeliste:

Laken- eller sovepose

Hodelykt

Fyrstikker (dette fantes på Tømte, men kjipt å gå tom!)

Varme klær (ofte er det litt kjølig på kvelden, selv på varme sommerdager)

Badetøy!

Gode sko / sandaler

Mat som er enkel å tilberede

Toalettpapir (dette fantes på Tømte, men igjen – kjipt å gå tom!)

 

Leave a Reply