5 tips for overnatting i hengekøye

Skogstur og hengekøye er to herlige ting – men hvordan er det å kombinere de to? Marte ville teste ut dette, og startet ferien med å gå Nordmarka på langs. Les hennes 5 tips til deg som vil sove ute i hengekøye!

Jeg har alltid elsket hengekøyer, og blir bare mer og mer glad i å være på tur i skog og mark. Det var en hektisk innspurt på jobb før ferien, og derfor minimalt med tid til tur planlegging. Heldigvis kom jeg over noen gode tips til overnatting i hengekøye på bloggen til Tursøstre, og det var også mye gode råd å få på Tursenteret til DNT Oslo og omegn, villmarksavdelingen på XXL og hos Oslo Sportslager. Jeg kjøpte en Ticket to the moon-hengekøye med plass til to som veide ca 600 gram.

Jeg var veldig spent på hvordan det ville funke å sove en hel natt i hengekøye – ville det være like komfortabelt som jeg håpet på? Ville det være kaldt? Ville køya vugge mye i vinden?

Jeg og en venninne tok Gjøvikbanen fra Grefsen til Harestua søndag ettermiddag, og fant etter litt om og men en vei inn i marka via Vestbygda. Det viste seg at det vi trodde skulle være merkede stier ifølge kartet, var umerkede (og lite brukte) stier. Sekkene våre var rundt 18 kg tunge med oppakning for en uke i marka. Vi fant fort ut at det var best å slå leir nær en bekk eller innsjø for å sikre tilgang til vann til drikke, matlaging og vasking. Etter å ha gått litt i ring denne første kvelden, fant vi endelig en bekk (uten helt å vite hvor vi var), og fikk montert opp hengekøyene med doble åttetallsknuter rundt trærne (det finnes helt sikkert mer egnede knuter til dette, men denne funket ihvertfall bra).

Enkel åttetallsknute

Her er en kort video som viser hvordan man lager dobbel åttetallsknute (knuten er sentral i blant annet klatring).

Dobbel åttetallsknute

Vi brukte litt tid på å justere lengden på løkka rundt treet slik at det ble en passe vinkel på hengekøya (for kort avstand mellom trærne gjør at du ligger altfor skviset, mens for lang avstand kan gjøre hengekøya mer ustabil). Trening gjorde mester – og vi var overrasket over hvor raskt det gikk å slå leir.

Morgenene var ofte litt på den kjølige siden, så det var digg å ligge litt i soveposen før frokost

Konklusjonen etter fem døgn i marka er at hengekøye er et ypperlig alternativ til telt i marka, spesielt når det er oppholdsvær og ikke altfor kaldt. Jeg vil faktisk si at jeg foretrekker hengekøye! Det går an å kjøpe et eget myggnett til Ticket to the moon-hengekøyene, og det kan være verdt å investere i. Vi satset på at myggstift holdt, men var litt plaget med knott og mygg på kveldene. Men det kan funke med sjal og enkle myggnett også.

Full påkledning var nødvendig for å holde varmen i hengekøya

Temperaturen mens vi var ute var mellom 25 på dagtid (i sola) til 5 (!) grader på natta. Det kan lønne seg å ha et liggeunderlag eller ullpledd mellom hengekøyestoffet og soveposen for ekstra varme – det hendte at vi våknet opp noen ganger i de tidlige morgentimene og frøs litt, til tross for fullt ullundertøy og varme soveposer.

Utsikt fra hengekøya

Jeg elsket å våkne opp med utsikt til tretoppene over meg. Følte jeg var litt i ett med skogen – hørte stort sett bare suset fra trærne, fuglekvitter og klukking fra en nærliggende bekk eller innsjø. Perfekt måte å koble helt av fra både jobb, hverdag og alle mulige bekymringer!

Katnosdammen – i hjertet av Nordmarka

Husk å velge leirsted med omhu – det er deilig å sovne med utsikt til solnedgangen over en innsjø eller nær en bekk. Men det kan lønne seg å ikke henge opp køyene for langt ut mot skogbrynet for å unngå å være for utsatt for vind om natta. Og det er veldig praktisk med tilgang til drikkevann i nærhet til der du camper.

Turmat

Det meste av mat smaker som kjent helt fantastisk når man er ute på tur. Jeg hadde glemt å ta med kopp, så kaffen måtte inntas i lokket til en metallboks. Egg og knekkebrød i andre del av boksen ;)

Havregrøt med nøtter og tørket frukt til frokost

Jeg fikk skikkelig dilla på å lage mat ute i naturen. Det kommer en ny bloggpost med tips til praktisk og digg turmat!

Ingen dusj på en uke var null stress!

Vi fant fort ut at det var viktig å følge nøye med på kartet – selv om enkelte områder i marka har godt med merking, er det lett å gå seg vill om man ikke sjekker kartet regelmessig!

Hm… Hvor er vi nå egentlig?

Vi var på tur fra søndag til fredag, og gikk fra Harestua til Fjellsjøen, via Klatterjern, Gjerdingen, Kattnosdammen, Kikut for tilslutt å ende opp på Øyungen og Skar. Vi er begge DNT-medlemmer, og hadde med standardnøkkelen som passer til alle ubetjente DNT-hytter slik at vi hadde mulighet til å booke oss inn dersom det skulle begynne å regne. På Katnosdammen DNT-hytte fikk vi ladet telefonene (og nødladeren som jeg hadde med). For å spare strøm, var telefonene stort sett i “ultra strømsparingsmodus” (finnes under innstillinger, i hvertfall på Samsung-telefoner).

Marka om sommeren er fantastisk!

5 tips til overnatting utendørs i hengekøye

 1. Finn et egnet sted; passe lengde mellom trærne, fin utsikt og gjerne tilgang til vann men ikke for utsatt for vind (det blir lett kaldt)
 2. Juster helt til du finner riktig vinkel på hengekøya; dersom trærne står for tett blir det ubehagelig å ligge i den, og om de står for langt fra hverandre kan køya lett bli ustabil
 3. Vær nøye med knuter og oppheng. Det kan være en fordel å finne trær med grener som er i passe høyde for hvor høyt oppe du vil ligge (men det går fint på bare stammer også)
 4. Det blir fort kaldt på nettene – husk ullundertøy, lue, underlag etc
 5. Husk myggnett / myggstift
Klar for avreise fra Kikut

Det var mange avveininger å ta mens vi pakket til turen – det er alltid fristende å ta med seg for mye slik at man går rundt med unødvendig tunge sekker. Under er forslag til pakkeliste:

Pakkeliste

Hengekøye og oppheng (tau)

Evt presenning / tarp mot regn

Kart og kompass

evt DNT-nøkkel

Myggstift / -nett

Stormkjøkken, fyrstikker og nok gass (vi brukte 2 beholdere på 5 døgn for 2 personer)

Håndkle

Utstyr til matlaging: kniv, fjøl, stekespade, oppvaskmiddel, svamp, kjøkkenhåndkle

Solkrem, solbriller, caps/hatt

Vannflaske

Mat

Evt nødlader / solcelledrevet batteri til telefonen

Toalettpapir

To lykkelige markavandrere – dag 5!

3 thoughts on “5 tips for overnatting i hengekøye

 1. Husk å bruke trestropper, tau rundt treet vil ødelegge cambriumlaget i barken og skade treet😉

 2. Trevennlige stropper får man i hvert fall kjøpt på nettsiden til produsenten. http://www.ticketothemoon.com/content/tree-friendly-straps

  Mitt tips er underquilt, som er en slags halv sovepose man fester på undersiden av hengekøya. Det isolerer godt. Hengekøye uten liggeunderlag eller noe annet under blir grusomt kald fordi kroppsvekten presser alt flatt og det er ingen luft som får sirkulere.

  Hengekøye er et supert alternativ til telt, jeg har hatt med sønnen i hengekøye siden han var 4,5 og det er en helt magisk måte å sove ute med barn på.

Leave a Reply