Telys guide – resirkulering på 1-2-3

bee wax, candle, summer party, diy, decor, eco, bivoks, miljøvennlig, sommerfest, lys, dekor, interiør
Høsten er på trappene og det er tid for å rulle seg inn i teppet, dra frem boka, koke te og tenne telys. Alle som har bodd i kalde kollektiv med mye hjerterom vet at telys kan kurere hverdagsgruff. Høsten er sesongen for telys og vi hjelper deg å sortere de riktig.

Det er ikke så innmari komplisert egentlig. Poenget er at beholderen til telysene er laget av aluminium og det har faktisk litt å si at man resirkulerer dem. Aluminiumsproduksjon fra rent malm alene står for 1 prosent av verdens klimagassutslipp.

Aluminium er et supert metall å gjenvinne fordi et krever kun 5 prosent av energimengden å gjenvinne sammenlignet med å produsere helt nytt aluminium. Derfor er det faktisk viktig for klima at vi holder den allerede produserte aluminiumen i omløp. Dette kan du lese mer om her hvis du er interessert.

Vi nordmenn brenner av ca. 200 millioner telys i året. Og det går faktisk an å resirkulere disse. Når jeg først ble gjort oppmerksom på dette, ble jeg også fortalt at det var viktig at alt stearinen måtte være fjernet. Så jeg overtalte min fine daværende romvenninne Mari til å sitte å pelle ut stearin av kanskje 100 nesten tomme telys, som mildt sagt var litt klønete. Etter litt research viser det seg at dette IKKE stemmer. Det er helt uproblematisk at det er stearin igjen i beholderen. Det viktigste er at man løsner vekeholderne, slik at de lett lar seg fjerne. Det har seg nemlig slik at under gjenvinningsprosessen skilles vekeholderne fra telyskoppene ved hjelp av en stor magnet. Hvis vekeholderen ikke er løs, blir telyskoppen med stålet og beholderen blir ikke resirkulert.

Så det er rett og slett guiden: Kos deg med telys, løsne veken når den er ferdig og lever telyset i nærmeste glass- og metallbeholder. Hadde alle gjort det ,hadde vi gjenvunnet metall nok til å lage 30 000 nye sykler i året. Tenk så hyggelig det hadde vært.

 

 

5 thoughts on “Telys guide – resirkulering på 1-2-3

  1. Hei!
    Fin blogg dere har!
    Vil bare nevne at det finnes svanemerkede telys også. De skal ha minst 90 prosent fornybar råvare (ikke parafin) og kan ikke inneholde palmeolje. De jeg har kjøpt på Clas Ohlsson har hardplast beholdere og så har de refillpakker med bare stearin – altså den hvite klumpen – som man putter i en gjenbrukt plastbeholder. Funker fint!
    For den som er interessert står det litt mer på http://www.svanemerket.no/aktuelt/nyheter/svanemerkede-stearinlys/

  2. Men hva gjør man med vekeholderne da, skal den resirkuleres som metall eller er det søppel? Hvis de skal resirkuleres som metall høres jo rart ut at den må fjernes fra telyskoppene først?

  3. Som regel legger jeg bare vekeholderen med, og kaster det i metallbeholderen sammen med resten av telysene. Da ender de også opp på sorteringsanlegget til metall og glass, og blir sortert/gjenvunnet der som stål!

Leave a Reply