Lag din egen deo

DSC_0089

Har du fått med deg at Mattilsynet fraråder overdreven bruk av antiperspirant? Vi får i oss 30-50 ganger mer aluminium enn det som anses som trygt. Deodoranter med aluminium er hovedkilden.

Å lage sin egen deodorant høres liksom litt rart ut. Men jeg fikk med meg min gode venn Kaja på prosjektet, med lovnad om at hun skulle få være deotester og modell (se bildet over!)

Alt du trenger for å lage din egen deodorant – fri for miljøgifter, er litt kokosolje, natron og en oljeessens med din favorittlukt. Oljen med lavendelduft finnes på Indiska.

DSC_0059

Bland ingrediensene sammen i en bolle. Vi brukte tre spiseskjeer kokosolje, to spiseskjeer natron og rundt fem dråper lavendelessens.

DSC_0065

Så er det bare å finne frem en fin beholder til din nye deo. Et glass tidligere brukt til Lofotrogn, og senere cayennepepper passet perfekt til formålet. Gjenbruk ftw!

DSC_0061

Deodoranten blir som en krem i konsistensen, og må altså smøres på.

DSC_0078

 

 

21 thoughts on “Lag din egen deo

 1. Hei Maria!
  Så gøy at du er nysgjerrig! Både Kaja og jeg tester den ut for tiden.. Foreløpig er vi begge fornøyde. Synes den lukter veldig godt. Natron kan brukes til så mangt, og skal visstnok desinfisere uten å tørke ut området den brukes på. I tillegg til å fjerne vondt lukt. Gi gjerne en lyd hvis du prøver ut å lage deodoranten:)

 2. Hei
  Spennende med oppskrift. Men hva er lavendelessens?
  Er det noe annet en eterisk olje? Isåfall, på hvilken måte?

  1. Hei Anja! Lavendelessensen er en eterisk olje:) Har blanda norsk og engelsk litt visst.. Man trenger ikke essensen dog! Holder lenge med kokosoljen og natron.

 3. Hei, tenkte bare si at jeg lager slik deo siden et par år tilbake og er veldig fornøyd. Jeg lager den av like deler kokosolje, nartron og potetmel (som absorberer litt fukt). Og litt tea tree-olje. Men et par ting som kan være greit å vite på forhand: den stopper ikke svetten noe nevneverdig slik som antiperspirant gjør, men hindrer/fjerner all lukt veldig bra! Jeg har også oppdaget at klærne får seg en oljedose også, og hvis man ikke vasker altfor ofta vil den etterhvert herskne og lukte litt “unket”. Men med en vask blir det borte! Jeg tenker ihvertfall ikke gå tilbake til aluminiumdeo – nå vet jeg akkurat hvordan min hjemmelagde oppfører seg og er godt fornøyd med den :)

  1. Hei Anna! Så kult at du er fornøyd, og takk for tispset med potetmel. Mener du at tea-tree oljen eller kokosoljen setter seg i klærne? Hvis det er er tea-tree oljen kan man kanskje bare la være å bruke den? Morsomt å høre fra en som er erfaren på hjemmelaget-deo-fronten!

   1. Kokosoljen! (jeg bruker eterisk tea tree-olje fordi den er antibakteriell men bare et par dråper) Siden oljen er en stor (og viktig) del av deon er det kanskje uunngåelig at det ender opp i klærne, men man kan sikkert minimere det gjennom å ta små mengder. Jeg er glad i min deo og bruker kanskje litt mye ;)

 4. Jeg har blandet og testet – er superfornøyd! Julegaver allerede i boks! (glass) Jeg laget noen med olje av kokos – lukter strand og sommer…

 5. Dette tipset vil vi dele, og bloggen deres skal vi garantert skrive om :) Takk for enkel oppskrift, da er det bare til å prøve seg da :)

 6. Dette høres ut som en kjempegod idé, men jeg har hørt folk si at natron ikke er bra å ha på huden grunnet ph-verdien. Er den her grei pga. at de andre ingrediensene balanserer ut ph-en til natronen?

  1. Hei Marita, som du ser i kommentaren over skriver Kristine litt om natron. Så vidt jeg har forstått det fungerer natron bakteriedrepende og demper dermed noen av bakteriene som er årsak til vond lukt når man svetter. Så det er jo dermed en ganske essensiell ingrediens. Jeg tror ikke kokosolje nøytraliserer PH-en på annen måte enn at den tynner ut natronen litt så den blir mindre konsentrert. Selv har jeg ganske sensitiv hud, men har ikke hatt problemer med denne oppskriften. Det går jo an å prøve seg fram med stivelse slik Kristine skriver og bruke så lite natron som mulig som man fremdeles synes at holder en luktfri?

   Hilsen Andrea

 7. Heia! Jeg er veldig glad i alt som er hjemmelaget, men jeg vil gjerne poengtere at det er ganske mange som lager deoderant med store mengder enten natron eller bakepulver som utvikler kløe, tørr hud og utslett over tid. Kokosoljen hjelper til en viss grad mot dette, men det kan være noe det er nyttig å være klar over. Stivelse (potetmel, maizena, arrowroot, etc) kan hjelpe litt med å få rett konsistens og absorberer også noe fuktighet, og kan hjelpe med å drøye bruken av natron.

  Jeg har enda ikke funnet en hjemmelaget deodorantoppskrift uten natron/bakepulver som jeg er helt fornøyd med, men letingen fortsetter.

  Hilsen miljøengasjert kjemiker.

  1. Tusen takk for opplysninger! Si gjerne ifra om du finner en oppskrift som funker uten natron :-)

   Hilsen Andrea fra Grønne Jenter

 8. Hei, dette er jo en gangske gammel post, men jeg lurer på om dere fortsatt bruker hjemmelaget deo i 2019, eller om dere bruker noen andre produkter?

Leave a Reply