Lag din egen julesild!

julesildSild er bra å spise i et miljøperspektiv – og det er både sunt og relativt billig. Marte har fått dilla på sild, og har endelig fått lære hvordan man lager tomatsild og karrisild fra bunnen av. Takk for oppskrift og tips fra Wanda Widerøe, kokk og redaktør i Ren Mat.

Jeg jobber i Oikos – Økologisk Norge til daglig, og vi har et inspirasjonsmagasin som heter Ren Mat. Der finner du blant annet en haug med herlige oppskrifter på bærekraftig og god mat. Det er kollegaene mine Wanda Widerøe og Emma Gerritsen som står bak Ren Mat. En vintermørk ettermiddag satte vi på Bugge Wesseltoft, tente stearinlys ved lunsjbordet og handlet inn til å lage julesild fra bunnen av. Det var faktisk ikke så komplisert som jeg hadde trodd!

Her er oppskrift på tomatsild og karrisild. Ikke helt ulikt andre liknende oppskrifter, men Wanda hadde et lite stalltips for å få litt futt på silden, nemlig å bruke litt 35% eddik. Oppskriftene under er hentet fra siste nummer av Ren Mat. Flere oppskrifter på ulike varianter av sild finner du her. Alle typer sild bør stå kaldt minst 24 timer sånn at smakene får satt seg. Ha i rene glass med tett lokk.

TOMATSILD

8 sildefileter
1 dl mild olivenolje
6 ss eddik 7 %
1 ss eddik 35 %
6 ss vann
2 ss rørsukker
6 ss tomatpuré
2 ss hel pepper
2 rødløk
masse dill

• Rør sammen tomatpuré, sukker og eddik.

• Rør inn olje og vann vekselvis til jevnt og ha i hele pepperkorn.

• Skjær sildefiletene i passe store biter, del løken i tynne skiver.

• Bland inn sild og løk forsiktig i tomatsausen, og klipp i mye dill, litt av stilken også.

 

KARRISILD

8 sildefileter
6 ss rømme
3 ss majones
2 ts rørsukker
2 ss karri
litt havsalt
grovt pepper
3 store sjalottløk
2 vårløk
6 sylteagurker
1 eple
3 ss kapers

• Bland sammen ingrediensene til karrisausen, vend inn finhakket eple, sylteagurk, sjalott- og vårløk.

• Skjær silden i biter og vend disse i karrisausen.

 

Lyst til å abonnere på Ren Mat? Se her for mer info.

Keen på flere tips til bærekrafitg mat? Les mer i rapporten Forbruket i et miljøperspektiv 2012 av Framtiden i våre hender.

Leave a Reply