Toretaco

Andre ville kanskje kalt dette en vanlig taco fra Mellom-Amerika. I min krets derimot, er denne retten kjent som Toretaco. Det er tacoen som fikk den kjøttspisende familien min til å forlate kjøttdeigen. Jeg er så lei av å skrive denne oppskriften på lange meldinger til venner og bekjente i det jeg skal til å lage fredagstaco sjæl. Så her gjør jeg meg selv en tjeneste ved å lage et blogginnlegg som er raskt å dele.

Til fire personer

Frijoles
Du trenger:
3 små pakker kidneybønner
3 fedd hvitløk
4-5 røde chilli
en gul løk
spisskummen
litt salt
Framgangsmåte: Finhakk grønnsakene og skyll bønnene godt. La det koke inn vel og lenge i litt vann i bunnen til konsistensen blir stuingaktig. Ha i godt med spisskummen (tenk spiseskjeer). Dersom du har dårlig tid kan du hjelpe til med en potetmoser. Salt etter smak.

Pico de gallo

Du trenger:
En pakke sprø og saftige cherrytomater. Eventuelt fire solmodne og gode store tomater
En stor bunt frisk koriander
En kvart løk
litt salt
saften av to lime
Framgangsmåte: Kutt løken så fint du bare kan, så fint at krampa tar deg. Skvis på saft av 1-2 lime avhengig av saftigheten. Hakk tomater også pinlig fint (men det er ikke like nøye som med løken). Før du hakker dem, skvis ut saften fra tomatene i en kopp og ha det oppi frijolesen. Saften fra tomatene erstattes av limesaften. Hakk en svær neve koriander også veldig fint og blandt alt sammen. Tilstett en beskjeden dose salt etter behov.

Guacamole

Du trenger:
2 modne avocado
en kvart løk
en hvitløk
3-4 cherrytomater
frisk koriander
en god olivenolje
saften fra en lime
litt salt og pepper
Framgangsmåte: Kutt avocado opp i terninger og ha det i en bolle. Kutt løk veldig finhakket og rasp en hvitløk. Finhakk en neve frisk koriander og et par cherrytomater. Skvis saften fra 1/2-1 lime (smak deg fram) over og dryss på med litt skikkelig digg olivenolje. Strø litt salt og pepper på toppen og rør sammen med en gaffel. Etter min smak blir dette perfekt guacamolekonsistens. Litt våt og muchy, men samtidig superchunky. Et luksustriks er å drysse et par granateplefrø oppi NAM.

Tortilla

Du trenger:
360 g Maseca maismel
4 dl vann
litt salt
Framgangsmåte: Konsistens is everything. Det kan hende dette er litt lite vann, men du rører bare ingrediensene sammen ved å kna røren med hendene til du har en konsistens som minner om en tørr plastelina. Det hjelper med varmt vann. Deretter triller du små spiseskjestore baller av deigen og presser i en tortillapresse, før du steker dem på ganske høy varme på begge sider i en stekepanne uten fett. Legg dem til side i et kjøkkenhåndkle for å holde lunken. Maseta maismel er litt vanskelig å få tak i. De har det på Sunnkost på Gunerius på Grønland i Oslo. Nå som jeg bor i Bergen hamstrer jeg. Tortillapresse kan du også få kjøpt her. Men jeg anbefaler jernpresse som du finner blant annet på ebay. Til nøds kan du bruke potetlomper dersom du føler ferske maistortillas blir uoverkommelig. Når man først har mel og presse er det derimot såre enkelt. Og en investering for livet spør du meg.

Server med friske spinatblader, en dæsj med rømme, revet parmasan og ekstra lime. Fredagstaco forever <3

2 thoughts on “Toretaco

  1. Tenkte å lage toretaco til helgen, men har et spørsmål. Er det bare bønnene som skal koke lenge for så å lage en stuing, eller er det alle grønnsakene også?

    1. Oi, litt sent å svare et og et halvt år senere, men bedre sent enn aldri. Alle ingrediensene i frijoles kan koke sammen lenge. Da tror jeg smaken blir mer blandet enn om du bare koker bønnene.

      Andrea

Leave a Reply