Restematens superhelt

Hvis matsvinn var et land, ville det vært verdens tredje største basert på utslipp. Kan vi redde verden ved å spise opp maten? Malin har prøvd.

Too Good To Go redder måltider fra den visse død. Altså søpla. Siden oppstart har TGTG reddet nesten en halv million måltider. Midt i julestria ble jeg invitert til å teste ut appen hver dag i løpet av en arbeidsuke.

I en hektisk hverdag blir man litt kravstor, og mine krav er kanskje i overkant av hva man skal kunne forvente av en app som skal sørge for at mat ikke blir kastet. Samtidig må jo appen svare på folkets behov for at det skal fungere. Mine krav var at maten skulle hentes i nærheten av jobb eller hjemstedet mitt, være mulig å hente på vei hjem fra jobb, at maten skulle være et fullverdig måltid og at emballasjen burde være så miljøvennlig som mulig.

Det er litt som en forundringspakke når man henter mat gjennom Too Good To Go. Du aner ikke hva du får, og det kan jo by på både oppturer og nedturer.


Dag 1: Jeg har forsøkt appen et par ganger tidligere, og da har det ofte blitt utsolgt når jeg prøver å bestille på ettermiddagen. Denne gangen hadde jeg derfor satt på en påminnelse om å bestille mat samtidig som vekkerklokken ringte. Prince Lunchbar ligger like i nærheten av jobben min og hentetidspunkt var omtrent når jeg sluttet på jobb. I og med at det er en lunchbar ble det jo da lunsj til middag. Det var rikelig med mat! En salat, en baguette og fire brød. Faktisk så mye mat at jeg ikke klarte å spise opp alt. Maten ble pakket i en papirpose, og jeg var veldig fornøyd med dagens fangst.

Dag 2: Den andre dagen i restematkalenderen min ville jeg forsøke en restaurant i nærheten av der jeg bor, og valgte da Haveli. Maten ble hentet i ni-tiden, altså en stund etter arbeidsdagen var ferdig. Jeg var sulten. Veldig sulten. Det var derfor en skuffelse at maten i forundringspakken minnet mest om ristilbehør. Å lage en tilleggsmiddag etter å ha spist middag er litt nedtur. Emballasjen var styrofoam som ikke kan resirkuleres.

Dag 3: Onsdagen sluttet jeg tidlig på jobb, og fant en restaurant i nærheten av jobben som hadde hentetidspunkt klokken tre. Jeg var forberedt på at dette kom til å bli nok en lunsj-middag, men den gang ei. Hos Jaipur fikk jeg en skikkelig middag. De ansatte var svært profesjonelle, og all maten sto klar da jeg kom. Opptur! Maten ble servert i resirkulerbar plast.

Dag 4: Vesper Gastrobar ble valget fjerde dagen i redde-restemat-uka. Jula hadde krøpet inn under huden. Jeg hadde julesanger på hjernen, luktet julemat på hvert gatehjørne og stresset fordi jeg ikke hadde fikset en eneste julepresang. Til tross for et litt sent hentetidspunkt klokken ni og at emballasjen var av ikke-resirkulerbar plast, var det ingenting som kunne kvele gleden ved at dagens middag var pinnekjøtt! Alle verdens bekymringer forsvant da jeg satte tenna i maten.

Dag 5: Siste dag av prosjektet. Det ble en lang dag på kontoret, og valgte å sitte enda litt lengre for å unngå å måtte gå ut igjen når jeg først hadde kommet hjem. Etter gårsdagens opptur var jeg sikker på at det ikke var noe som kunne toppe euforien. Jeg tok feil. Da jeg troppet opp hos Scandic Karl Johan litt over klokken ni fikk jeg tildelt et måltid med kartongemballasje. Det luktet mistenkelig som mer julemat. I tillegg var det kake inkludert! Det ble toppscore fra meg.

Tanker i helgen: En arbeidsuke med restemat var forbi, og da helgen kom satt igjen med en deilig følelse av å ha reddet verden. Litt i alle fall. 1/4-del av all maten vi kaster kan mate alle verdens fattige. Likevel kaster vi spiselig mat for hele 20 milliarder kroner, bare i Norge. Det er en skam.

Too Good To Go er et fantastisk tiltak for å unngå at spiselig mat havner i søpla. Det viktigste vi kan gjøre i hverdagen er likevel å sørge for å spise opp maten vi kjøper. Ikke vær redd for datostemplingen. Bruk sansene dine. De forteller deg om noe er dårlig.

Mitt største ønske til Too Good To Go: Team opp med Foodora. Slik kan få vi syklende levering av overskuddsmat. Jeg kan knapt tenke meg noe vakrere.

Takk til Too Good To Go som ga meg utfordringen. TGTG har også sponset maten jeg har spist.

Leave a Reply