I dag har vi brukt opp ressursene for i år

DSC_1092_2.JPGI dag er World Overshoot Day. Vi har brukt opp ressursene for i år, og låner fra nå av fra ressursene for neste år. Og jeg redder liksom verden med en million bærenett, eller?

Det burde jo være tidenes episode for Luksusfellen. En hel verden låner nesten et halvt års forbruk fra det kommende året. Det er jo bare synd at fjorårets overforbruksdag kom omtrent på samme tid i fjor, og da lånte 2017 et halvt års forbruk fra 2018. Så egentlig er vi vel nesten et helt år i underskudd. Og sånn har vi holdt på i årevis.

Datoen for World Overshoot Day kommer bare tidligere og tidligere for hvert år. Da jeg gikk på ungdomsskolen var dagen i oktober.

IMGA0289red.jpg
Og jeg bidrar selvsagt også til at vi forbruker mer enn vi trenger. Blant annet med mine ørtenogførti bærenett. I yttergangen henger de, slik at jeg skal huske dem. Stappet ned i et bærenett med sikkert tusen andre bærenett.

I går ga jeg fra meg noen støvler jeg hadde lånt av ei venninne. I et bærenett selvsagt. Slik kunne jeg redusere min overdimensjonerte bærenettskolleksjon. Så tok hun det med seg hjem, og puttet det i hennes bærenettskolleksjon i yttergangen. De må henge i yttergangen. For det er bare slik man husker dem. Unnskyld, Tora!

IMG_20180801_183432_807_2

Bærenett, jeg har en høne å plukke med dere!

Jobben min handler jo nettopp om å redusere mengden plast i havet, og da bør jeg jo egentlig også like bærenett. Og joda, jeg liker dere, bærenett. I begrenset mengde, men dere dukker jo fanden meg opp over alt! Når jeg holder et foredrag, vær så god et bærenett. Når jeg deltar på en konferanse, vær så god et goodiebagbærenett. Når jeg kjøpte pensum den gang jeg drev med studier, vær så god et bærenett. Jeg har jo til og med kjøpt dem på butikken fordi jeg fikk så dårlig samvittighet for at jeg hadde glemt et av de tusen bærenettene jeg har hjemme!

Det er nok bærenett nå. Jeg foreslår at vi innfører bærenettsproduksjonsstopp i noen år fremover. For hvor mange jævla bærenett trenger man egentlig?
IMGA0291red.jpg

I følge en relativt ny rapport fra Danmark må et bærenett av bomull brukes 7100 ganger før det er et bedre alternativ for miljøet enn plastposen. En gjennomsnittsnordmann bruker 180 plastposer i løpet av et år. Hvis et bærenett må brukes 7100 ganger før det er mer miljøvennlig enn plastposen betyr vel det nesten 39 årsforbruk av plastposer? Jeg som sikkert har 50 bærenett har da 1972 års bærenettsbruk foran meg.

Jeg mener at undersøkelsen fra Danmark må tas med en klype salt, og det er det også mange forskere som mener. Det er mange miljø- og klimahensyn som må tas i slike regnskap, og jeg mener oppriktig at forsøpling er en faktor som vektlegges alt for lite i LCA-regnskap. Likevel, vi som er opptatt av miljø og vil redusere fotavtrykket vårt må bli mer bevisst på at noe nødvendigvis ikke er miljøvennlig når det som liksom skal være miljøvennlig også er overprodusert.

Reduce, reuse, recycle gjelder også for bærenett. Du blir ikke mer miljøvennlig av å ha flere av dem.

IMGA0295.JPG
Vil du redusere plastforbruket ditt? Start med det vi kaller “on-the-go”-avfall. Det har mye større sjanse for å havne på avveie enn det du tar med deg hjem. Her er mitt starter-kit, og du trenger ikke mer enn én eller to av hver.

Starter-kit:
– Et metallsugerør
– En gjenbrukskopp (denne er av bambusplast)
– Flerbruksbestikk til take-away
– Bee’s wrap til å pakke inn mat i stedet for plastfolie
– Og til slutt – ja, et bærenett eller to. Her illustrert av et som kan pakkes inn i seg selv.

Collage-bærenett.jpg
Mitt favorittbærenett er laget av kunstneren Pippip Ferner, en havkollega. Det har sjel, er kunst og er en slags intern spøk for oss som er opptatt av innvollene til sjødyr.

Jeg vil oppfordre virksomheter som vurderer bærenett som en give-away om å tenke seg om en gang til. Ta i alle fall betalt for dem. Til handelsnæringen, bli en del av prosjektet til GRIN som leier ut bærenett med pant. Til forbrukeren, si nei til bærenett om du allerede har skapet fullt hjemme.

Vil du bidra til å skyve overforbruksdagen tilbake til start?
– Reis og transporter deg miljøvennlig
– Spis mindre kjøtt
– Spis bærekraftig sjømat
– Reduser avfallsmengden, strømforbruket og spis opp maten
– Kjøp secondhand eller vintage
– Engasjer deg

One thought on “I dag har vi brukt opp ressursene for i år

Leave a Reply