Tilgi oss vårt daglige svinn

Følelsen av gjenkjennelse kom krypende opp på meg da jeg så fotograf Luca Kleve-Ruuds utstilling “Vårt daglige svinn”. 1000 bilder av maten familien hans kaster hver dag kunne like gjerne vært bilder av min families matsvinn.  

Matsøpla har vokst siden vi ble to, så tre. Det er stadig vanskeligere å holde oversikten over hva vi har i kjøleskapet og hvor lenge det har vært der. I et slags desperat forsøk på å motvirke det har jeg blitt til familiens søppelbøtte. Jeg spiser brødskiveskorper, halvspiste eplebiter, most banan og diverse middagsrester som ikke faller i smak hos minsten. Det er for rått at så mye ender i søpla.  

Men hvor mye mat kaster en vanlig familie egentlig? Prisbelønt fotograf og gammel venn (spør ikke hvor gammel!) Luca Kleve-Ruud har brukt sin egen familie til å svare på spørsmålet. Du kan se det selv på utstillingen «Vårt daglige svinn» på Fotografiens hus i Oslo, eller på nettsiden til prosjektet vartdagligesvinn.no. På nettsiden finnes også en kalkulator der du kan beregne hvor mye ditt matsvinn koster deg.

Her får minsten et strengt blikk fra galleristen om å ikke sitte i bildene. Men det er visst lov, ifølge fotografen. Bildene på gulvet er jo bildene av “søppel”, det er lov å ta på de og kikke.

Utstillingen varer til og med søndag 27. september, så har du ikke planer i helga, så er det bare å ta turen! Den er barnevennlig, og laster du ned en kunstapp så får du opp kule og informative videoer av matsvinnet. Da jeg så de store og vakre bildene av gammelt brød, halvfulle matbokser og inntørka rødbeter, så ble jeg flau. “Sånn er det hjemme hos oss også,” tenkte jeg.

Alle fakta om matsvinnet til Luca finner du på nettsiden vartdagligesvinn.no. Du kan også beregne selv hvor mye ditt matsvinn koster deg. Foto: Skjermdump

Luca ble født i Italia, men flyttet etterhvert til Sunnmøre. Den italienske gleden, trangen og tilknytningen til mat laget fra bunnen av har alltid vært der. Han har også sett og kjent på hvor verdifult og tidkrevende det er å dyrke mat. Da han fant en utgått Salmalaks i kjøleskapet begynte tankene å surre. Vel, først ble han irritert over at 200 kroner gikk rett i søpla.

– Jeg har alltid forsøkt å ta vare på de ressursene vi har. Men, ett eller annet sted på veien mistet jeg fokuset. Var vi som familie virkelig flinke til å ikke kaste mat, eller var det bare noe jeg innbilte meg? Dessverre var det innbilning, sier han om hvorfor han gikk i gang med å veie og sortere og ta bilder av familiens matsøppel.

Prosjektet skulle kun sees av Luca og hans familie – slik at de kunne lære å kaste mindre mat. Foto: Skjermdump

– Jeg skjønte etterhvert at vår pinlige resultat er et portrett av både oss selv som familie, og samtidig et portrett av det samfunnet vi lever i. De aller fleste i Norge og verden kaster mat. Og vi kaster mye mer enn vi tror.

Luca ble overrasket over hvor mye han kunne lure seg selv til å tro at han var bedre enn han egentlig var.

– Å kaste litt mat hver dag virker ikke så mye. Når du i tillegg kaster den grønne posen daglig, så virker den alltid nesten tom. Men, summerer du opp alt du faktisk kaster blir det enorme mengder. Vi kastet totalt 1 av 5 handleposer.

Jeg kunne like gjerne ha kastet den i søppelkurven utenfor butikken så hadde jeg sluppet å bære den hjem og stable all maten inn i kjøleskapet.

Luca Kleve-Ruud

Nå er Luca og familien i gang med å finne og teste enkle metoder som skal gjøre at de halverer matsøpla si. Han har allerede noen gode triks å dele:

  • Følg litt med på hva du kaster gjennom en uke. Da får du et overblikk over hva som kastes mest av og hvorfor. Da får du et pekepinn på hvor du bør jobbe mer med for å redusere matsvinnet.
  • Statistikk viser at det de aller fleste kaster mest av er brød. Et superenkelt tips er å kutte opp brødet i skiver og fryse det ned. Du tar opp kun det du behøver og har plutselig redusert det meste av svinnet. Om du får litt rester av brød kan det også kvernes og lages nytt brød av.
  • Lag en handleliste etter å ha sett på det du har i kjøleskap/skap. Slik unngår du å kjøpe det du allerede har.
  • Lær deg posjonering. Hvor mye behøver en voksen eller barn av f.eks pasta, ris, poteter?
  • Frukt ser alltid veldig godt og fristende ut, og det er veldig lett å kjøpe for mye. Begrens deg. Du kan heller gå tilbake og kjøpe mer en annen gang.
  • Frukt er også pent å ha fremme på kjøkkenbenken – da blir det lett å ta seg en liten bit gjennom dagen. Men resultatet er mye ødelagt frukt. Ha heller mer i kjøleskapet og ta det frem når det er lite på benken.
  • Planlegg uken og måltidene du skal ha!
  • Sjekk holdbarheten og benytt deg først av matvarer som er nærmest utgått-datoen. Husk at mange matvarer kan spises selv om best-før-datoen er passert. Lukt og se.
  • La barna involvere seg i matlagningen. Når de selv er med på å lage mat så spiser de ofte mer også.
Er du en tallelsker? Da får du virkelig brynt deg på all statistikken over et helt års matsøppel i boka til prosjektet. Den er også full av nydelige foto, da.
Foto: Skjermdump.

Utstillingen til Luca varer til og med 27. september på Fotografiens hus i Oslo. Du kan følge prosjektet på Instagram eller kjøpe boka med alle bildene via nettsiden.

Grønne jenters lesere kan bruke koden grønnejenter2020 og få 25% rabatt på boken.

Leave a Reply